Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Γιατί τον Τσακ Νόρις;


Λίγες εφευρέσεις επέφεραν τέτοια επανάσταση στο ελληνικό νοικοκυριό όσο το βίντεο. Ήταν η Χρυσή Εποχή των βίντεο-κλαμπ αλλά και της εσωστρέφειας: Ο έλληνας κλείστηκε στο σπίτι του, νοίκιαζε τις ταινίες δέκα – δέκα και απολάμβανε αυτό το νέο τεχνολογικό θαύμα. Και μία ολόκληρη βιομηχανία στήθηκε πάνω σε αυτήν ακριβώς την ανάγκη: στο Χόλυγουντ ανακάλυπταν πως, με λίγα λεφτά, μια “βασική” φιλμική κατασκευή μπορούσε να κάνει ένα πέρασμα από τις οθόνες, να “μαζέψει” ότι προλάβει και μετά να σαρώσει στα βίντεο-ράφια.

Οι πρώτοι που “έπιασαν” αυτή τη στροφή της αγοράς ήταν οι κύριοι Μέναχεμ Γκόλαμ και Γιόραν Γκλόμπους, τα αφεντικά δηλαδή της εταιρίας Cannon. Δαιμόνιοι παραγωγοί, μπορούσαν να πουλήσουν σε επίδοξους διανομείς μια ταινία που... δεν υπήρχε παρά μόνο στα χαρτιά! Αυτομάτως έστησαν ένα σύστημα παραγωγής που δούλευε με τα χίλια: οι ταινίες της σειράς “Γρανίτα Από Λεμόνι” είναι δικής τους εμπνεύσεως και αποτελούν ένα καλό παράδειγμα. Φυσικά διέθεταν τους δικούς τους σταρ – οι πιο γνωστοί και αγαπητοί ήταν ο Τσαρλς Μπρόνσον (με τον οποίο σκάρωσαν πάνω από 15 παραγωγές) και ο Τσακ Νόρις.

Ο Τσακ Νόρις μέχρι τότε ήταν περισσότερο γνωστός στους Αμερικανούς ως ένας μαχητής πολεμικών τεχνών β' κατηγορίας, με κορυφαία στιγμή της καριέρας του την εμφάνιση του πλάι στον Μπρους Λι στο The Way Of The Dragon (που στη χώρα μας κυκλοφόρησε με τον διόλου πολιτικά ορθό τίτλο “Ο Κίτρινος Πράκτωρ Εναντίον Της Μαφίας”) - εκεί, οι δυο τους είχαν μια μοναδική, για το είδος, αναμέτρηση. Και, ξέρετε κάτι; Αν είχες «λιώσει» τις περιπέτειες πολεμικών τεχνών, ήξερες πως από όλους τους αντιπάλους του Μπρους Λι, ο Τσακ Νόρις είναι ο μόνος που απέπνεε σεβασμό. Σοβαρά. Οι μετέπειτα ταινίες του έβρισκαν δρόμο κυρίως σε αίθουσες συνοικιακές – μέχρι που η Cannon ανέλαβε να τον χρίσει σταρ. Έναν “Σταλόνε” β' διαλογής με λίγα λόγια, που μπορεί να μη διέθετε το χάρισμα του, ήξερε όμως να ξυλοφορτώνει πειστικά τους “κακούς” που ήταν κυρίως σοβιετικοί πράκτορες, βιετναμέζοι αιμοδιψείς στρατιώτες και άραβες τρομοκράτες: αν σκεφτείτε ότι εκείνα τα χρόνια μεσουρανούσε ο Ρόναλντ Ρίγκαν δεν θα δυσκολευτείτε να καταλάβετε γιατί αυτές οι ταινίες έκαναν τόσα εισιτήρια. Και οι Γκόλαν & Γκλόμπους φρόντιζαν να ξοδεύουν λίγα χρήματα στην παραγωγή και πολλά στην προώθηση, μέχρι δηλαδή η ταινία να κάνει τον κύκλο της και να περάσει από τις μεγάλες οθόνες στις μικρές: εκεί παιζόντουσαν τα χοντρά λεφτά.

Τα χρόνια πέρασαν, οι καιροί άλλαξαν, το κόλπο αυτό σταμάτησε να αποδίδει, οι macho ήρωες αποσύρθηκαν (ή το έριξαν στο σικέ αυτοσαρκασμό για να επιβιώσουν), η Cannon φαλίρισε, κι εμείς κοιτάζουμε πλέον με μια χιουμοριστικών αποχρώσεων νοσταλγία τη δεκαετία του 80. Μπορούμε δηλαδή και διασκεδάζουμε απενεχοποιημένα με τα τραγούδια των Culture Club και των Bananarama. Και με τον Τσακ Νόρις.

Η μόδα με τα καλαμπούρια του ξεκίνησε από τον τηλεοπτικό παρουσιαστή Κόναν Ο’ Μπράιαν, στο δημοφιλές The Conan O’ Brian Show. Και το αμερικάνικο κοινό αποφάσισε να συνεχίσει το ανέκδοτο μέχρι που πλέον η φάση έγινε ανταγωνιστική: ο καθένας «κατέβαζε» το δικό του και το διέδιδε – περίπου όπως συμβαίνει με τα ποδοσφαιρικά συνθήματα (και με τα δημοτικά τραγούδια, τα παλιά εκείνα χρόνια). Σήμερα όμως τα ανέκδοτα δεν κυκλοφορούν μόνο από στόμα σε στόμα. Υπάρχει και το διαδίκτυο το οποίο εκμηδενίζει θεαματικά τις αποστάσεις. Μέσα σε λίγο καιρό (και με τη βοήθεια της τηλεοπτικής σειράς Texas Ranger που κράτησε ζωντανό το όνομα του Τσακ Νόρις ανά την υφήλιο) κάθε χώρα είχε τα δικά της «ανέκδοτα» βασισμένα στις δικές της παραδόσεις. Το «γιατί» είναι μεγάλο θέμα, αλλά ίσως και να υπάρχουν μια-δυο απαντήσεις. Η αλήθεια είναι ότι ο Τσακ Νόρις δεν έκανε τίποτα για να αλλάξει την περσόνα του εδώ και σαράντα συναπτά έτη. Δείτε – σε αντίθεση – όλους τους κλασικούς macho ήρωες από τα 60s μέχρι σήμερα, από τον Κλιντ Ίστγουντ μέχρι τον Άρνολντ Σβαρστενέγκερ: ο τελευταίος έμεινε μέχρι και… έγκυος για τις ανάγκες του “Junior”. Μερικές φορές, ακόμα και η συνέπεια έχει πλάκα.

Όσο για τον ίδιο; Ο Νόρις σήμερα, στα 71 του χρόνια, δηλώνει πως διασκεδάζει με αρκετά από αυτά τα αστεία (έχει μάλιστα ξεχωρίσει τα δέκα πιο αγαπημένα του στο προσωπικό του site), δηλώνει όμως παράλληλα πως αντλεί τη δύναμη του από το λόγο του Θεού και πως είναι ένα τίποτα δίχως τη καθοδήγηση Του. Είναι επίσης γνωστός στις ΗΠΑ και για τη φιλανθρωπική του δράση αλλά και για την στήριξη του στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Έχω την αίσθηση όμως πως βαθιά μέσα του πρέπει να νιώθει και πολύ τυχερός. Τα ανέκδοτα με τον Τσακ Νόρις θα του χαρίσουν την αθανασία που δεν θα του χάριζαν ποτέ οι ταινίες του.

Και, ναι, ακολουθεί το προσωπικό μου τοπ-15

1 - Όταν ο Τσακ Νόρις κάνει διαίρεση,
δεν υπάρχει υπόλοιπο. Ποτέ.

2 - Ο Τσακ Νόρις έχει πάει στον Άρη.
Γι’ αυτό δεν υπάρχει ζωή εκεί.

3 - Ο Τσακ μπορεί να μιλήσει Braille.

4 - Εδώ και λίγο καιρό, ο Χάρος
βρίσκεται στο νοσοκομείο και Τσακ-οπαλεύει.

5 – Όταν ο Τσακ Νόρις φωνάζει «έλα ντε!», το ντε έρχεται.

6 - Η πρώτη δουλειά του Τσακ Νόρις
ήταν εφημεριδοπώλης. Δεν υπήρξαν επιζώντες.

7 - Το 70% του βάρους των ανθρώπων είναι νερό.
Το 70% του βάρους του Τσακ Νόρις
είναι το σύστημα αναπαραγωγής του.

8 - Ο Τσακ Νόρις δεν βλέπει εφιάλτες,
οι εφιάλτες βλέπουν Τσακ Νόρις.

9 - Ο Τσακ Νόρις συνηθίζει να δωρίζει αίμα
στον Ερυθρό Σταυρό. Απλά,
δεν είναι το δικό του.

10 - Ο Τσακ αναφέρεται στον εαυτό του στο τέταρτο πρόσωπο.

11 - Οι Ιταλοί έχτισαν τον πύργο της Πίζας
προς τιμήν του Τσακ Νόρις.
Ο Τσακ όμως δεν έμεινε ευχαριστημένος.

12 - Το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες πρόσφατα μετονομάστηκε σε
"Τσακ Νορις: Η Αυτοβιογραφία"

13 - Το συμπάν διαστέλλεται συνεχώς
για να χωρέσει τον Τσακ Νορις.

14 - Το μπούμερανγκ του Τσακ Νόρις
δε γυρίζει πίσω.

15 - Mια φορά που ο Τσακ Νόρις έπαιζε πιάνο
πάτησε μια λάθος νότα.
Έτσι γεννήθηκε η jazz.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αυτά, λέει, σας άρεσαν:

Ετικέτες