Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Η ηθική της επαγωγής.

Οι αδελφοί Μέισλς ακολούθησαν το 1969 τους Rolling Stones στην αμερικάνικη περιοδεία τους, από την Νέα Υόρκη μέχρι το φινάλε - στην διάσημη συναυλία στον Αυτοκινητόδρομο Άλταμοντ, όπου η είσοδος ήταν ελεύθερη σε όλους. Και τα κινηματογράφησαν για το ντοκιμαντέρ "Gimme Shelter". 300 χιλιάδες οπαδοί πηγαινοέρχονται ανάμεσα σε δυο χώρους (οι υπεύθυνοι του πρώτου πήραν πίσω την «έγκριση» λίγες ώρες πριν τη προγραμματισμένη εμφάνιση), φορτωμένοι με χόρτο αλλά και νεύρα, και η μπάντα έχει – άγνωστο το γιατί – επιλέξει για security τους “Hells Angels”, που δεν τους λες και ψύχραιμους.


Τα επεισόδια ξεσπούν από τη πρώτη νότα, οι διακοπές ανάμεσα στα τραγούδια πολλές. Και ξαφνικά, βρισκόμαστε στην αίθουσα του μοντάζ: οι αδελφοί Μέισλς παρακολουθούν αποσπάσματα της συναυλίας παρέα με τους Stones. Μια κάμερα έχει καταγράψει κάτι που δεν έπρεπε: μια δολοφονία. Στην αρχή, δε προσέχεις τίποτα. Μετά όμως, όταν ξαναβλέπεις τη  φάση σε αργή κίνηση, παρατηρείς έναν αφροαμερικάνο με πράσινο κοστούμι να βγάζει όπλο (μοιάζει σα να μην το έχει ξανακάνει στη ζωή του), και γρήγορα – γρήγορα, ένα μαχαίρι να κατεβαίνει. Μία φορά. Δυο φορές. Ο Μικ Τζάγκερ παρακολουθεί και χάνει τα λόγια του. Κοιτάζει τη κάμερα θυμωμένος. Γιατί; Μα, καταγράφοντας το γεγονός, οι Μέισλς το κάνουν πιο αληθινό. Υπάρχει.

Αυτή η σημασία του καταγεγραμμένου γεγονότος μοιάζει σήμερα με μια ηθική αξία που έχει ξεθωριάσει στο πέρασμα του χρόνου, μετά από άπειρα refresh στις πιο αιματηρές σελίδες του youtube, εκεί όπου οι κινηματογραφιστές "αναπαράγουν" την πιο θεαματική εικόνα, όχι για να κάνουν κάποιου είδους statement, αλλά για να κερδίσουν περισσότερα clicks (ή likes ή whatever). Σήμερα, τις τελείες υποτίθεται πως τις ενώνουμε εμείς. "Ελεύθεροι", δίχως "καθοδηγητές". Και εντελώς άοπλοι. Βλέπετε, δεν έχει σημασία πόσα βιβλία έχεις ξεφυλλίσει και πόσα τσιτάτα μπορείς να αραδιάσεις. Σημασία έχει να συναισθάνεσαι την βαθιά ηθική της επαγωγής.

Τζάμπα κόπος στο διαδίκτυο, αυτό το τελευταίο. 
Όπου γίνεται πολύς λόγος περί ηθικής. Αλλά κανείς δεν συναισθάνεται κανέναν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αυτά, λέει, σας άρεσαν:

Ετικέτες